HEALTH 

Gezond eten

Wat is precies gezond eten?! Daar kun je hele bibliotheken over vol vinden. Wat echter bij ons de leidraad is; voelt het eten goed? Heb je een regelmatiger stoelgang, een frisse huid en flinke energie? 

 

We zeggen altijd tegen elkaar’ je ziet er goed uit’… we slaan over dat je er van binnen ook goed uit moet zien.. dat kun je niet even met een zaklantaarn bekijken! Mensen met een flink overgewicht, vette buik, hebben een permanente ontsteking in hun buikvet zitten, dat is beslist gevaarlijk te noemen, dat ia al vaak wetenschappelijk aangetoond, zoek maar op. Flink overgewicht kan ook leiden tot diabetes type 2. Alleen meer gaan bewegen en blijven zitten in de ‘vertrouwde’ eetpatroon, waardoor je dit gewicht hebt bereikt  gaat dus niet werken. Afvallen dus… maar hoe?

 

Je raakt vet kwijt door een dieet, althans dat is de gangbare opvatting, men wordt naar een diëtist verwezen, valt af, en keert dan weer terug naar het oude leefpatroon. Daarvan word je nu weer extra dik (je lichaam heeft door het dieet op een spaarstand gestaan en haalt nu nog meer calorieën uit voedsel..) het beroemde jo-jo effect. Conclusie: stop in godsnaam met diëten, die helpen niet!

Het enige wat helpt is een volledige nieuwe leefstijl, ja dus voor altijd. Een leefstijl waarbij je aandacht hebt voor je darmen, deze flink aan het sporten zet. Het effect zal je niet teleurstellen. Plant based, non-processed food doet wonderen. Laat alle frisdranken staan, bekeer je tot water en thee en af en toe een glas wijn en ga koken.

Als je niet kunt koken en afhankelijk bent van processed food dan weet je niet wat je eet, het is meestal te zout, er zitten teveel smaakstoffen in en het is niet vers… dat wil zeggen, het is zo gemanipuleerd dat het er vers uit blijft zien terwijl het eigenlijk oud is.

 

Het is zeker een opgave, als je nooit hebt gekookt, of heb leren koken, om zomaar je eigen gezonde kost op tafel te toveren. Wij raden je dus aan om met je huisgenoten eens een kookles Vegetarisch/vegan koken te volgen. Je gaat een heleboel leren. Het moeilijke van een beslissing nemen om het roer letterlijk om te gooien, is dat het niet zoals een paracetamol tegen hoofdpijn werkt: het duurt enige maanden voordat je het verschil gaat merken. Je lichaam moet eerst ‘schoon’ worden. Het vergt dus een echt committent, maar ik kan je beloven dat je echt

een hoop meer energie gaat krijgen…

Hier enkele referenties over die zeer nuttig kunnen zijn voor zelf-educatie:

Screenshot 2021-11-08 at 19.48.15.jpg
Food_Health_Krant_Het Voedings...jpg